vineri, 9 octombrie 2015

Negocieri

Ati incercat sa evitati procesul? Nu sa va mai certati inca odata, ci sa negociati?
Concret, l-ati chemat intr-un loc neutru, cu macar o persoana neutra de fata? Fara chestiuni personale in abordare, ci tehnic?
Pentru ca aproape toti cei care calca pragulunui avocat spun ca au incercat si nu se poate negocia, insa nu prea incearca o negociere, ci inca o confruntare. S-au mai vazut cu vecinul la gard, au mai avut o disputa la telefon, s-au mai intalnit odata in fata blocului...
Or asta nu are nici macar teoretic sanse de reusita, relatia intre oameni fiind ciclica in modul in care se deruleaza, asa incat, ireversibil, in toate disputele, ei vor parcurge acelasi drum, de fiecare data. Daca nu exista un element extern care sa intrerupa cercul vicios, de fapt nu au incercat negocieri, caci nu aveau nicio sansa in modul acela.

Cercul vicios poate fi intrerupt cu o locatie noua, cu prezenta unor persoane gata sa-i deturneze de la cearta si sa-i repuna pe linia negocierilor de cate ori e nevoie.

Asta inseamna un preot, un mediator, avocatul unei parti sau avocatii ambilor parti, un nas de cununie sau de botez al copilului lor, dupa caz. Merge si cu un sef de la munca etc.
Totusi, pentru a face o intelegere, e nevoie ca ambele parti sa priceapa ca pierd mai multe in instanta si astfel sa fie orientate spre un rezultat.

Negocierea nu e simpla deloc. E un proces complex si incepe cu o notificare buna indeajuns ca sa-i atraga atentia celuilalt, dar rea indeajuns ca sa nu-i atace orgoliul...

Incercati sa negociati, rar se intampla sa nu ai rezultate... macar putin, un inceput... lasi deschidere pe tot procesul din instanta. Negociezi acum, lasi principii si orgoliu ca sa nu traiesti un proces, un an sau o viata de certuri si nervi mancati pe paine la micul dejun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu