joi, 29 octombrie 2015

Clauze contractuale, redactare contract

Un contract e ca o haina, ca o zi de nastere, ca o sarbatoare: e personal si trebuie pregatit. Taiat cu grija, slefuit, comandat aperitive pentru el, cu tort si nastruti gatiti in casa sau mers la catering, indiferent, dar trebuie sa iasa personal, fix pe masura ta.
Pentru asta, intai se pleaca de la situatia de fapt (juridic vorbind) sau de la masura soldurilor, croitoriceste vorbind.
Dupa ce luam toate datele, masuram situatia, o intoarcem si o mai masuram si pe verso, dupa ce stabilim scopul contractului, cauza lui tinand cont de ceea ce realmente urmaresc partile, stabilim daca e legal sau nu.
Daca legea ne lasa sa facem un astfel de contract, abia atunci incepem sa taiem. Cu grija, rascroim, mentionam modul de plata, marcam pensele, stabilim termenele, culpele contractuale, estimam pagubele, facem scenarii pentru toate temerile care s-ar putea adeveri pe timpul derularii contractului, asa cum punem cate un nasture de rezerva pe dosul rochiei.
Un copy-paste nu e un contract, e o scriere a unei relatii acre speri sa nu aiba probleme.

Din pacate, probleme apar, ca altfel eu n-as avea o profesie. Asa ca, sa va croiti contracte pe masura voastra.
Fie ca luati un model de pe net, fie ca scrieti in cererea catre notar, fie ca mergeti la un avocat, mentionati clar ca, in afara de cele standard, vreti ca din intelegerea voastra sa faca parte urmatoarele... si le treceti cu liniuta de la capat, ca o ciorna. Indiferent cat de urat le scrieti, important e sa se inteleaga vointa partilor... important e ca avocatul sa nu va faca doar o completare de formular sau notarul sa nu faca doar o punere de stampila pe aceeasi clasica promisiune de ceva... sau de altceva...

Si daca mergeti la un specialist cu hartiuta aceea, nu uitati, e de datoria lui sa va explice toate clauzele, urmarile, efectele, modul de functionare a contractului mecanismul sau, legalitatea... pana le intelegeti.

De multe ori, daca o haina pe comanda e mai scumpa decat una de serie, la contracte lucrurile se vad putintel invers. Pe termen lung, mai ales.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu