joi, 23 martie 2017

Acord pentru iesirea din tara si/sau pasaport


Exista diferente intre procedura notariala si cea de instanta, atat in dovedirea diverselor situatii juridice/fapte juridice, dar si in abordare. Si e normal.

Ca avocat, recomand notificarea si chemarea la notar cf. procedurii de punere in intarziere din Codul civil. Nu e rau sa folositi un executor.
De asemenea, daca autoritatea parinteasca se exercita in comun (regula), e necesar acordul ambilor parinti pentru pasaport si iesirea din tara. In consecinta, acordurile este normal sa se conditioneze reciproc pentru a se contracara dorinta de control a ambilor parinti. Nevoia asta de control va costa in plus aproape fiecare concediu petrecut in afara tarii circa 50 de euro.

Notificarea ar trebui sa arate avantajele ambilor parinti pentru a da acordul concomitent si neconditionat, precum si costurile ulterioare, efectele punerii in intarziere etc.

Va dau un exemplu: eu vreau sa-mi iau copilul in concediu in Grecia, tatal nu il lasa. Il notific pe tata ca ii dau acordul de iesire din tara si de pasaport odata cu acordul lui pentru iesire din tara si eliberare pasaport.
Avantaje: nu ne mai certam in instanta, nimeni nu controleaza programul nimanui, ambii avem libertate de iesit in concediu, copilul se bucura de doua concedii, putem face pasaport pe trei ani (costuri mai mici per concediu, mai exact ne costa sub 10 euro anual pe fiecare raportat la 25 de euro anual pe fiecare), costul acordurilor notariale scade la jumatate (caci avem un singur act semnat de ambii la notar, cheltuieli impartite).
Pentru situatia de a-mi da acordul cu o zi inainte de plecare, ii arat ca este necesar un minim de 24 de ore pentru eliberarea pasaportului in regim de urgenta, caz in care ar fi mai scump, colaborarea s-ar baza pe lipsa de incredere si incercare de control reciproc, copilul ar fi in incertitudine, dezavantajos pe toaoa linia.
In aceasta situatie, sa considere prezenta notificare ca punere in intarziere cf. Codului civil, situatie in care actiunea mea in instanta pentru suplinirea acordului ar duce la cheltuieli de judecata pentru partea adversa indiferent de recunoasterea dreptului meu pana la prima zi de judecata (precizarea onorariului avocatului contactat, cu sume certe, totul exact).
Mentionez si datele pentru iesirea mea din tara, anume 9-16 iulie, tara de destinatie Grecia, Hotel X din statiunea Y, rezervare via firma Z, avans ori cost total achitat L lei (in situatia pierderii sejurului din lipsa acordului, voi putea alege sa ma adresez instantei pentru daune materiale ca urmare a lipsei acordului promis, eu facand respectivele cheltuieli exclusiv in baza promisiunii lui).

In mare, cam asta... de la situatie la situatie notificarea se adapteaza. Psihologic, ar trebui sa fie mai dura in cazul persoanelor care asculta autoritatile si bazata mai degraba pe accesorii pentru persoanele care contesta autoritatile. Asta decide fiecare pentru el, avocatul neputand cunoaste specificul partii adverse clientului sau.
Ideea unei notificari este sa se obtina din ea tot ce se poate: probe pentru ajungerea in instanta eventual, incercarea de negociere amiabila, promisiunea unui comportament minim similar din partea mea, asigurarea lipsei de control a mea fata de concediul partii adverse. Astfel, pot astepta, de exemplu, raspunsul pe mail cu ziua si notarul ales, intelegand sa dau valoare de comunicare de punere in intarziere respectivului mail de raspuns la adresa mea pentru a preintampina cheltuirea de catre partea adversa a unor sume pentru notificarea prin executor/avocat.
In situatia asta dau aceeasi insemnatate oricarui mail de raspuns din partea partii adverse, inclusiv a unui refuz. Fac mentiuni suplimentare in functie de existenta unui avocat al partii adverse sau nu, cum ar fi valoarea pe care o poate avea lipsa unui raspuns etc.
Ii dau si un termen in care astept raspuns si citatie de la notar, un minim de 2 saptamani, sa spun.

Se trateaza in notificare de la o varianta posibila pana pe la 3-4, nu mai mult. Si asa stim fiecare, si eu si partea adversa, ce se va intampla, care sunt pasii de urmat, care sunt costurile estimate ale unei astfel de proceduri in diferite circumstante etc. Si daca nu iese decat cea mai oneroasa dintre ele, anul viitor aceeasi procedura are mari sanse sa fie mai ieftina, macar putin.
Si pentru ca ideea e sa punem bazele unei relatii sanatoase, de fiecare data cand as obtine un lucru bun pentru copil, i-as multumi celuilalt parinte. Ideea e de a duce la o schimbare a ostilitatii in colaborare. Ca nu ne place, e ok. Si daca ajungem in instanta cu zeci de dosare tot acolo ajungem, sa ne supunem unor hotarari care nu ne plac dar pe care trebuie sa le punem in practica. Doar ca ne costa mai multi nervi, timp si bani.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu