vineri, 28 iulie 2017

"Cetateni de mana a doua"

Ieri, in sedinta de guvern, ministrul Agriculturii, primul-ministru si cel al Justitiei se dadeau cu capul de masa de consiliu cum sa faca sa gaseasca o solutie ca sa publice societatile care comercializeaza produse fabricate dupa dublu standard, unul pentru noi si unul pentru vestul UE.
Ce sa vezi, zice ministrul Agriculturii ca nu stie cum sa faca sa dea numele, ca ar putea crea conflicte juridice pentru ministerul sau...
Ministrul Justitiei, pe care il apreciez, a scaldat situatia in doua fraze incerte ca mesaj.
Cireasa de pe tort e ca primul-ministru facea campanie electorala in loc sa gandeasca logic.

Sa ii ajut: juridic, nu ai voie sa faci reclama negativa, sa prejudiciezi imaginea unei societati comerciale ori similar cu afirmatii care ti se par tie reale, dar nu au sustinere obiectiva.
Totusi, in caz ca o autoritate de stat comanda un raport, o analiza asupra unui tip de produse, rezultatul acestora nu sunt vorbe in vant, sunt rezultate bazate pe probe obiective, ceea ce face o problema de corecta informare a opiniei publice sa comunici rezultatele.
In esenta, nu este mai putin important dreptul meu de consumator de a cunoaste ce mananc, raportat la dreptul societatii X de a face vanzari in Romania.

In consecinta, nu este vreo problema juridica si nu are ce conflict sa nasca difuzarea publica a rezultatului unui raport obiectiv si nepartinitor.
Totusi, il informez pe primul-ministru ca ar putea fi o problema sa vorbim pe langa functia de stat exact in exercitiul ei, caci sa faci presupuneri subiective de tipul "ne considera cetateni de mana a doua" ma indoiesc sa rezulte, in mod nemijlocit si obiectiv, din raport.
In consecinta, posibilitatea publicarii rezultatelor a fost posibila fara consecinte juridice deosebite pana la momentul deschiderii gurii primului-ministru.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu