vineri, 11 august 2017

Contract de vanzare-cumparare sau donatie?

Vesnica intrebare, ce act e mai bun.

Pai... daca vreau sa dau gratuit cuiva un bun, fac donatie. In cazul in care imi vine stralucita idee sa inchei alt act, cum ar fi o vanzare pentru ca s-a „auzit” ca ar fi un act mai rezistent, mai solid... atunci sigur actul pe care il voi incheia va fi mai prost.
In cazul in care as vrea sa instrainez un bun contra unei intretineri sau contra unor banuti, donatia e o idee proasta.Daca se face orice promisiune pe langa act, atunci actul e prost si are sanse sa nu stea in picioare. 

Cum sa fac sa fie actul mai bun? In primul rand nu ajuta sa il denumesc vanzare daca nu e vanzare sau donatie daca nu e donatie, intretinere daca nu e intretinere.
Degeaba denumesc un act „contract indestructibil in instanta vreodata de oricine”, asta nu mi-l securizeaza impotriva comostenitorilor sau creditorilor.
Asadar, primul lucru la incheierea unui act este sa ma informez de cadrul legal in care, in situatia mea proprie, pot incheia respectivul act: daca sunt creditori si credite neplatite, daca vreau sa insel un comostenitor sau mai bine cum sa-i respect rezerva, daca ma angajez la a cumpara pilule partii cu care inchei actul etc.
Apoi, urmatorul pas e sa stabilesc exact actul in concordanta cu ce se va intampla in fapt, anume va fi donatie daca dau/primesc in mod gratuit, vanzare daca sunt bani la mijloc etc.
In ultimul rand, ar fi foarte buna o redactare profesionala de catre un avocat sau macar o revizuire a draftului/modelului propus de notar. Ajuta foarte mult sa expuneti pe larg considerentele care au dus la incheierea actului (de exemplu, ca parinte, ca ati decis impartirea mostenirii inca de cand sunteti in viata).

Ar fi bine sa informati toate partile prezente si viitoare din situatia de fapt (nu cea juridica) despre incheierea actului; nu e musai o cale oficiala, se poate face oricum, prin email sau sms... dar ajuta mult ca toate persoanele cu potentiale interese actuale sau in viitor sa fie informate. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu